Nationale Archeologiedagen 2018

De Archeologiedagen op 12, 13 en 14 oktober 2018 brengen het verleden tot leven met activiteiten door het hele land. Ook in het Geologisch Museum Hofland valt van alles te beleven.

Doorlopende tentoonstelling Gevonden Voorwerpen
Deze tentoonstelling biedt een overzicht van de hoogtepunten van de Gooise archeologie.
Meer informatie vindt u hier.

Verdere activiteiten:

Zaterdag 13 oktober 13:00 uur.

Archeologiebeleving voor kinderen vanaf 6 jaar.

Het programma start om 13:00 uur met een speurtocht door onze tentoonstelling "Gevonden Voorwerpen". Tijdens de speurtocht maak je een reis door de tijd van zo’n 120.000 jaar geleden tot heden. Je ziet voorwerpen en sporen die de mens in het Gooise landschap heeft achtergelaten.
Daarna je mag ook zelf met je handen in de klei! We gaan potjes kleien en plakken. We gaan buiten vuur maken, zoals onze voorouders dat in de prehistorie deden. Tenslotte kun je zelf archeologische voorwerpen opgraven!

Wil je meedoen stuur dan een mail naar: (Let op: het aantal plaatsen is beperkt!)
Er geldt een toeslag van € 1,00 voor materiaalkosten boven de entreeprijs van het museum.

Zondag 14 oktober 14:00 uur.

Lezing en excursie “Het geheim van de grafheuvels”

De grafheuvels op de Gooise heide zijn duizenden jaren oud, en werden al in de 19e eeuw onderzocht. Aan de buitenkant van een grafheuvel valt er weinig te zien, maar van binnen herbergen de heuvels een schat aan informatie. Hoeveel grafheuvels zijn er nou precies in het Gooi, hoe herken je ze en wat is er in deze heuvels gevonden? Daarover gaat de lezing “Het geheim van de grafheuvels”.
Tijdens de lezing gaat Sander Koopman uitgebreid in op het fenomeen grafheuvel en de recent uitgevoerde regionale grafheuvelinventarisatie. Deze inventarisatie heeft tot verrassende inzichten geleid in de onderzoeken die in het verleden zijn uitgevoerd, de aantallen grafheuvels in het Gooi en de vondsten die in de heuvels zijn aangetroffen. Ook is er in deze lezing aandacht voor het fenomeen grafheuvels in Europese context.

Na de lezing is er een excursie naar de grafheuvels op de Zuiderheide met ter plaatse uitleg over de historie van deze grafheuvels en de vondsten die er gedaan zijn.

Spreker en excursieleider drs. Sander Koopman is voorzitter van AWN Naerdincklant, hoofdredacteur van het tijdschrift Archeologica Naerdincklant en medewerker bij Geologisch Museum Hofland. Hij houdt zich bezig met onderzoek naar de regionale geologie en archeologie en heeft hierover diverse boeken en artikelen geschreven.

Praktische gegevens:

lezing: 14:00-15:00, locatie Benedenzaal in het museum
excursie: 15:15-16:30, startpunt buiten voor de ingang van het museum