Wisseltentoonstellingen

Gevonden voorwerpen

Hoogtepunten van de Gooise archeologie.

Al meer dan 100.000 jaar wonen er mensen in het Gooi. De voorwerpen die ze gebruikten vinden we terug in de bodem, soms als (prehistorisch) zwerfafval, soms doelbewust begraven of geofferd. Duizenden voorwerpen zijn gevonden in de Gooise bodem, van vuursteenspits tot zwaard en van urn tot kogel. Ook in het landschap zijn de menselijke sporen zichtbaar gebleven. De grafheuvels zijn al zo’n 5000 jaar bakens op de Gooise heide.

Sinds 1840 wordt er archeologisch onderzoek in deze streek gedaan. Mede hierdoor werd steeds meer bekend hoe onze voorouders leefden. Deze tentoonstelling vertelt hun verhaal.
U maakt een reis in de tijd van zo’n 120.000 jaar. Aan de hand van overzichtelijke informatiepanelen en enkele honderden voorwerpen (waarvan een deel voor het eerst te zien is) wordt u meegenomen door de menselijke geschiedenis van Gooi en Vechtstreek; van de oude steentijd, toen hier Neanderthalers leefden, tot de Tweede Wereldoorlog.
Kaarten en audiovisuele middelen ondersteunen het verhaal.

Deze unieke tentoonstelling is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Geologisch Museum Hofland en archeologie vereniging AWN Naerdincklant en is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.De voorwerpen in deze tentoonstelling zijn afkomstig uit de collecties van het Huis van Hilde, het RMO en de Stichting Loosdrechts Porselein. Daarnaast stellen een aantal particulieren hun collecties beschikbaar. Bijzonder, want normaal zijn deze niet in het openbaar te zien!
Deze bijzondere tentoonstelling zal lopen tot december 2018.

Begeleidend activiteitenprogramma.

In samenwerking met AWN Naerdincklant zal een gevarieerd aantal lezingen gehouden worden en zullen er in het GMH ook meerdere kinderactiviteiten worden georganiseerd met dit thema. Kijkt u op de agenda hiervoor.

Ook bieden diverse organisaties op het gebied van natuur en cultuur extra activiteiten aan in het kader van deze tentoonstelling. Zo organiseert het IVN Gooi archeologische wandelingen op de Gooise heidevelden. Het Fietsgilde verzorgt de fietstocht Sporen uit het verleden en heeft speciaal voor deze tentoonstelling een nieuwe fietstocht ontwikkeld: Archeologie tussen Vecht en venen.

Bekijk ook het filmpje van RTV Baarn voor een impressie van deze tentoonstelling op Youtube.


Mini-exposities

Mini-exposities brengen voor korte tijd een speciaal onderwerp onder de aandacht van de bezoeker. Deze worden regelmatig vernieuwd.