Over het museum

Geologisch Museum Hofland geeft bezoekers op een toegankelijke, maar wetenschappelijk verantwoorde manier, inzicht in de bouw en geschiedenis van de aarde. Kom langs en maak kennis met mineralen, gesteenten en fossielen.

In het museum valt van alles te ontdekken. Volg het boeiende verhaal over de geschiedenis van het leven op aarde, bekijk de kringloop van gesteenten, of zie de invloed van de ijstijden op de vorming van het Gooi.

Museaal Educatief Centrum

Het ontvangen en rondleiden van bezoekers en het overdragen van kennis zien wij als een belangrijke maatschappelijke opdracht. Daarom noemen wij ons graag educatief centrum. Er zijn de nodige scholenprogramma's ontwikkeld voor leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs. Ook worden regelmatig lezingen en rondleidingen georganiseerd voor volwassenen.

meer over het scholenprogramma

meer over de lezingen

Gesteentetuin

Bij het Tolhuis hoorde een tuin, waarvan een deel in het begin van de jaren negentig werd ingericht als stenentuin. In totaal 60 ton zwerfstenen werden daar bijeengebracht uit vindplaatsen in Blaricum, Hilversum, het Urkerbos en de Hondsrug. De gesteentetuin is een verlengstuk van de collectie die in het museum wordt getoond.

meer over de gesteentetuin

Geschiedenis

Het museum is opgericht op 19 april 1972. Dit in nauw overleg met de gemeente Laren, aan wie amateurgeoloog Lucas Hofland bij zijn overlijden in 1969 zijn verzameling zwerfstenen had nagelaten. Sinds 1 april 1988 heeft het museum de beschikking over het huidige pand, het voormalige Tolhuis aan de Hilversumseweg in Laren.

meer over de geschiedenis van het museum


E-mail: