Wie is Henk Schuur?

Van veldgeoloog van de VN in Burundi naar kalkzandsteen in Huizen

Naam: Henk Schuur, Getrouwd, 3 kinderen, woonachtig in Soest
Taken: Lid van de museale commissie, scholenwerkgroep en gids.

Door Hans van Sunder

Henk is op 1 juli 2021 met pensioen gegaan en heeft zich vrijwel direct aangemeld als vrijwilliger. Zijn drijfveer was dat hij zijn kennis, die hij heeft opgedaan in zijn werk en studie, graag met andere mensen wil delen. Hij is geoloog-petroloog. Petrologie is een afdeling van de geologie die zich richt op de samenstelling van gesteenten en de manier waarop deze gesteenten zijn ontstaan. Voor hem was die studie, die hij in 1974 aan de Rijksuniversiteit van Leiden begon, bijna logisch. Van kinds af aan had hij al iets met geologie en groeide het besef meer en meer dat alles wat hij om zich heen zag afkomstig was uit de aarde.

 

Henk is afgestudeerd in metamorfe ofiolieten. Dit zijn karakteristieke opeenvolgingen van gesteenten in de oceanische korst en de onderliggende bovenmantel. Op sommige plaatsen zijn die opgetild en boven zeeniveau blootgesteld. Ofiolieten komen bijvoorbeeld voor in het westelijk deel van de Alpen, waar Henk tijdens zijn studie ook veldwerk heeft gedaan.

Na zijn studie heeft Henk vier jaar voor de VN als veldgeoloog/mineraloog in Afrika gewerkt; in Burundi en Kameroen. Terug in Nederland is hij voornamelijk in de toegepaste geologie in de beton- en kalkzandsteenindustrie werkzaam geweest, onder andere op de Research & Development afdeling van de Nederlandse kalkzandsteenindustrie. Hieronder valt ook de inmiddels gesloten Xella kalkzandsteenfabriek in Huizen.

Naast dat Henk rondleidingen geeft en lid is van de scholenwerkgroep, houdt hij zich op dit moment ook bezig met de herinrichting van de mineralententoonstelling. In ons gesprek kan hij niet genoeg benadrukken dat mineralen heel belangrijk zijn in ons (dagelijks) leven.

Op de vraag of hij tijdens het veldwerk zelf wel eens een bijzondere vondst heeft gedaan, antwoord hij lachend: ’’Ik heb een prachtige stuk malachiet (koper-carbonaat mineraal dat als edelsteen wordt gebruikt), voor een paar tientjes in Burundi gekocht en laatst laten slijpen in ons atelier.’’