Wie is Jules Klees?

Natuurmens met interesse in geologie

Naam: Jules Klees, getrouwd, twee dochters, woonachtig in Hagestein.
Taken: Atelier en tuinonderhoud.

Hans van Sunder

Jules is vrijwel iedere dinsdag in het museum te vinden en daar trof ik hem dan ook om 10.00 uur op de warmste dag (tot nu toe) van dit jaar. Het gesprek zou ongeveer een halfuurtje duren, maar ik had beter kunnen weten. Ik was namelijk al ’gewaarschuwd’ voor zijn aanstekelijke enthousiasme. Lang verhaal kort. Om 12.15 uur was het einde interview (en les) en gaven we elkaar de hand.

 

Toen ik bij het museum aankwam was Jules net klaar met het inladen van een groot deel van de stam en de takken van een beukenboom, die hij daarvoor zelf had geveld. Hij onderhoudt met nog drie andere vrijwilligers de (stenen)tuin, al bekent hij met enige spijt in zijn stem dat dat onderhoud hem op zijn 76ste steeds zwaarder valt en hij tegenwoordig meer in het atelier te vinden is. 

Jules, Amsterdammer van geboorte, is een echt natuurmens. Zo houdt hij enorm van de bergen. Hij vertelt honderduit over zijn jeugd in Amsterdam, waar hij in Betondorp de landbouwschool doorliep. Begonnen als hovenier was Jules 32 jaar lang landgoedbeheerder (vroeger heette dat nog tuinbaas) van een klein landgoed in Nieuwegein (Rijnhuizen). Nu is hij al weer 8 of 9 jaar actief in het museum. Dat hij daarvoor 35 kilometer heen en 35 kilometer terug moet rijden vindt hij geen enkel bezwaar.  Zoals hij ook graag andere projecten oppakt. Van oud staal, dat achter in de tuin lag, heeft hij een deel van het atelier ingericht  en vorig jaar heeft hij samen met Paul Swart een afdak gemaakt.

Al vroeg had Jules interesse in geologie. Pas later, toen hij begin 50 was, heeft hij een geologische cursus in Den Haag gedaan van Wim de Vries. ” Ik klom veel in de bergen, maar had geen idee op welke stenen ik liep en dat wilde ik wel eens weten. Gidsstenen zijn zijn passie. Dat zijn zwerfstenen waarvan de herkomst in Scandinavië bekend is. Niet verwonderlijk dus dat hij vaak in het hoge noorden te vinden is. Hij is net weer terug uit Zweden. Ook is hij samen met een gids op het Deense eiland Bornholm  op zoek geweest naar zijn favoriete steensoort. Zelf heeft hij ook een flinke collectie (300-500 stenen) en hij raakt er maar niet over uitgepraat. Verder is hij lid van de Geologische Vereniging afdeling Utrecht en ’t Gooi, zit in werkgroep inheemse planten in Nederland en heeft onlangs voor het blad De Geograaf een artikel geschreven over de website skan-kristallin.de

En oh ja: ’’In de maanden november en december geef ik nog wat slijpcursussen.’’

Dank voor het zeer geanimeerde gesprek en de interessante les Jules. Ik heb weer veel geleerd!