De wisseltentoonstelling in Geologisch Museum Hofland heeft als titel ‘Honger naar metalen’. Bezoekers maken in de tentoonstelling kennis met ertsen en metalen en krijgen inzicht in het belang van metalen voor de economie en de energietransitie.
Metaal wordt al zo’n 7.500 jaar gebruikt door de mensen. Aanvankelijk als gereedschap, siervoorwerp en later als ruilmiddel. Tegenwoordig worden metalen toegepast in allerlei vormen, samenstellingen en producten.
‘Geologen weten vrij nauwkeurig hoeveel er van elk metaal aanwezig is in de aardkorst’, legt Wout Goetzee, medewerker van het museum en een van de samenstellers van de tentoonstelling, uit. ‘Hoewel er volop metalen in de aarde zitten, is slechts een klein deel als erts daadwerkelijk in de aardkorst te winnen. In de tentoonstelling laten we bezoekers zien hoe deze ertsen worden gevormd in de aardkorst en op de oceaanbodem.’
Het winnen van metalen gaat via mijnbouw. Mijnbouw kost veel energie, water, grondstoffen en land, en brengt veel schade toe aan natuur en milieu. Vrijwel alle mijnbouw heeft zich verplaatst van Europa naar andere delen van de wereld.
Gebruikte telefoons inleveren
Om aandacht te geven aan hergebruik kunnen bezoekers gebruikte mobieltjes inleveren. Die oude telefoons worden buiten het museum weer geschikt gemaakt voor hergebruik of ze worden ontleed om de metalen terug te winnen. In een mobieltje zit per gewichtseenheid meer goud dan in de goudertsen in de natuur!
De tentoonstelling Honger naar metalen is vanaf zaterdag 19 december geopend voor publiek. Als gevolg van de beperkingen vanwege het coronavirus wordt de tentoonstelling niet op een bijzondere manier geopend.
De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Rabobank en de Lakeland Foundation.