Minitentoonstelling: CO2 en Olivijn

In de minitentoonstelling CO2 en Olivijn laat Geologisch Museum Hofland in het kort zien hoe het mineraal olivijn kan worden ingezet om CO2 aan zich te binden. Doordat één kilo olivijnzand één kilo CO2 kan binden helpt het gesteente om de gevolgen van het broeikaseffect te verkleinen.

Olivijn komt veel voor in de aardkorst. Het gesteente komt aan de oppervlakte bij vulkaanuitbarstingen en is aanwezig in bergketens. Geoloog Olaf Schuiling onderzocht het mineraal en ontdekte dat het CO2 aan zich kan binden. Zeker in combinatie met water en plantenwortels is de werking optimaal en neemt het per kilo olivijnzand tot wel één kilo CO2 op.

Olivijnzand remt de uitstoot niet, maar speelt wel een rol in het verminderen van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer. Het zand wordt steeds vaker toegepast. Het is een duurzaam alternatief voor gewoon zand. Het kan worden gebruikt in de bouw, als meststof maar ook voor pot- en natuuraarde door gemeentes, hoveniers en particulieren. Een aantal gemeentes heeft olivijnzand gebruikt bij verharding of de aanleg van paden of parkeerplaatsen.

Paden in de Gesteentetuin

Greensand Enkhuizen, de leverancier van de olivijn voor het door professor Schuiling gestarte project CO2 en Olivijn, levert olivijn dat wordt gebruik voor het verharden van paden in de gesteentetuin.

Meer weten?

In de leeshoek ligt het boek van professor Schuiling over CO2 en Olivijn ter inzage.