Kinderactiviteiten

Voor kinderen is er van alles te doen en te zien in het museum. Er zijn regelmatig activiteiten voor kinderen. Wist je dat je ook je verjaardag kunt vieren in ons museum?

Op de eerste zondag in de maand zijn er leuke creatieve kinderactiviteiten. Kinderen maken dan op een leuke manier kennis met geologie of de natuur. De maaksels mogen natuurlijk mee naar huis. 

Bij de meeste activiteiten geldt een maximumaantal deelnemers.

Zondag 7 april
Mozaiek maken

Je gaat een mozaïek maken met kleine gekleurde platte steentjes. Er zijn mooie gekleurde steentjes, kleine fossielen zoals haaientanden en schelpen die je mag gebruiken. Als je mozaïek klaar is mag je het resultaat natuurlijk mee naar huis nemen.

Maximaal 40 deelnemers.

Zondag 5 mei
Knutselen met steentjes

Kinderen maken met steentjes van verschillende soorten en formaten en stopverf een eigen creatie.

Zondag 2 juni
Amulet maken van speksteen

Speksteen is een zachte steensoort, die eenvoudig te bewerken is. Vanwege zijn zachtheid kan je met eenvoudige gereedschappen en simpele technieken prachtige dingen maken. Met kleine raspen en schuurpapier geef je de steen een vorm. Maak een gaatje met een priem, doe er een touwtje door en draag hem om je nek.
Het hoofdbestanddeel van speksteen is het mineraal talk. Hierdoor wordt speksteen vaak ook tot de mineralen gerekend. Speksteen voelt vettig aan.

Zondag 7 juli
Rolstenen beschilderen

Stenen zijn mooi om voor de sier neer te leggen. Maar wat ook heel leuk is om stenen te beschilderen. Wat maak je ervan? Als je een muis, tijger of een ander dier maakt kun je er leuke oogjes op plakken. Of zet je er een mooie boodschap op?

Zondag 21 juli, 4 en 18 augustus
Stenen slijpen en polijsten op een glasplaat

Met slijppoeder maak je bij ons een steen mooi en glanzend. Dat duurt ongeveer een half uur, waarbij je telkens fijner slijppoeder gebruikt. We hebben een mand met mooie stenen waaruit je er een kunt kiezen. Er zitten mooie mineralen in, zoals jaspis en agaat, en fossielen, versteend hout en koraal. Uiteraard mag je je geslepen steen mee naar huis nemen.

De geschiedenis van het leven op aarde

Vitrinekasten met diorama’s en fossielen geven een indruk van het aardse leven. De kasten zijn ingericht volgens de opeenvolgende geologische perioden, vanaf het ontstaan van de aarde tot nu.

Bij de vitrines tonen kaarten de ontwikkeling van de vroegere wereldgeografie. Zo kun je zien hoe de positie van Nederland in het Carboon nog bij de evenaar was.

Reconstructies van vroegere wereldbeelden zijn belangrijk, want de geschiedenis van het het leven op aarde heeft alles te maken met de wisselwerking tussen veranderingen in de atmosfeer, de oceanen en in de aardkorst. 

 

naar boven

In de krant

In 2023 was de Gooi en Eembode langs tijdens de kinderactiviteit Steentjes slijpen.
Lees hieronder hoe leuk zij het vonden!

Bijzonderheden

De activiteiten zijn geschikt voor kinderen van 6 jaar en ouder.
Voor kinderactiviteiten geldt een toeslag van 1,50 euro voor materiaalkosten boven de entreeprijs van het museum.
Je kunt deelnemen van 13.00 uur tot 15.30 uur. Het is niet nodig om voor de kinderactiviteit te reserveren.

Bij drukte….

Soms komen er zo veel kinderen af op de activiteiten dat ze niet allemaal tegelijk aan de slag kunnen. Dat is helemaal niet erg: in het museum is zo veel te zien en je kunt natuurlijk ook naar de nagebouwde prehistorische grot gaan en luisteren en kijken naar wat er over onze voorgeschiedenis verteld wordt.

 

Geodes zagen

Op elke woensdag- en zondagmiddag én de eerste zaterdag van de maand kun je in het atelier geodes laten zagen. Naast de kostprijs van de geode zijn aan het zagen geen extra kosten verbonden.

 

Kindertentoonstelling

In ons museum kun je mooie collectie van stenen, fossielen en mineralen bekijken. Maar je kunt hier ook zelf je verzameling aan anderen tonen. Verzamel jij scherven, botten, stenen of fossielen?

Als je wilt mag je eigen verzameling een tijdje tentoonstellen in ons museum. Voorwaarde is wel dat het bij ons museum past én dat je er zelf kaartjes bij maakt, zelf geschreven.

Laat je naam en telefoonnummer achter bij de receptie van het museum, dan belt een van de medewerkers je terug voor een afspraak. Zo kun jij ook je verzameling laten zien.

 

Geo-partijtjes

Valt er wat te vieren? Kinderen vanaf 7 jaar zijn van harte welkom om in het museum hun verjaardagspartijtje te vieren. In 1,5 uur wordt het groepje vriendjes/vriendinnetjes een leuk en leerzaam programma geboden. Dit bestaat uit:

Een presentatie met keuze uit:

  • “Fossielen vertellen” met een diavoorstelling “Een dooie dino wordt fossiel”.
  • Een rondleiding langs de boeiende tentoonstellingen in het museum
  • Zelf fossielen maken
  • Een “meeneemsteen” uitzoeken in de stenenbak
  • Een glas fris.
    Het programma wordt aangepast aan de leeftijd en de interesses van de kinderen.

Kosten

Per kind: € 7,50
Per volwassene: € 7,50

Aanvragen en inlichtingen bij Mevr. Joke van Hamersveld.
Telefoon: 06-44702209;
E-mail: kinderpartijtjes@geologischmuseumhofland.nl

We willen jullie nogmaals onze complimenten geven voor het geslaagde kinderfeest! Wat hebben jullie het leuk voor elkaar echt super! En de kids waren allemaal heel enthousiast.
 
“Wolf vond het geweldig! Hij was niet stil te krijgen. Wat een mooie stenen heeft hij mee gekregen!”
“Dankjewel!! Charlie is helemaal gek met de steentjes en de fossielen.”
“Olin liet ook meteen alles zien thuis wat hij gekregen had! Dank jullie wel!”
“Jelle vond het superleuk! Dankjewel.”
“Ook Mila kwam superenthousiast thuis.”
Annemiek van den Berg