Brug over vijver vernoemd naar Jules Klees

Tijdens een drukbezochte medewerkersavond, op donderdag 30 november, is Jules Klees door het bestuur in het zonnetje gezet. Van voorzitter Gert Bosscher kreeg Jules, verantwoordelijk voor het onderhoud van de tuin, een cadeau overhandigd. Nadat hij het had uitgepakt bleek het twee bordjes te bevatten en kreeg Jules te horen dat de brug over de vijver in de stenentuin vanaf nu zijn naam draagt. Middels deze geste wil het bestuur Jules bedanken voor zijn tomeloze inzet tijdens de renovatie van de vijver. De klus is nog niet helemaal geklaard, maar de vijver ziet er nu al veel fraaier uit.

We gaan flink terug in de tijd – Jules was toen net medewerker geworden – als hij ontdekt dat larven van de kroosmot het plastic folie van de vijver flink hebben aangetast. De diertjes vreten van nature gangetjes in de zijkant van de vijver, die daardoor flink water verliest. Jules besluit de vijver helemaal leeg te halen en repareert het folie met rubberkit.

Dat heeft een tijd lang voor enige soelaas gezorgd, maar begin dit jaar bleek een volledige renovatie noodzakelijk. Er werd een bedrijf ingeschakeld, dat om het maar eufemistisch uit te drukken niet geheel naar tevredenheid van Jules de vijverbodem opnieuw bekleedde. Dit keer met rubber.

Maar daarmee was voor Jules de klus nog niet geklaard. Samen met Berend Jan Grotenhuis heeft hij twee volle aanhangwagens met zwerfkeien uit Scandinavië uit de tuin van de overleden Ernst Kleis uit Winterswijk mogen halen. Die liggen nu deels op de vijverrand.

Ook de waterval werkte niet meer, dus dat was de volgende uitdaging. Terras 1 is klaar en aan terras 2 wordt nog gewerkt. Dat is de meest ingewikkelde. Die moet nog bekleed worden met stenen. Eerst moeten deze gezaagd en dan met cement ’gelijmd’. Dit hoopt Jules deze winter klaar te hebben. Dan volgt nog het boventerras, dat komende zomer af moet zijn. Tegen die tijd hangt zeker het naambordje op de brug: De Jules Klees brug.