Museum ontvangt grote collectie fossielen

Onlangs heeft het museum een grote fossielencollectie ontvangen. De collectie, verzameld door Jo Buijs, is geschonken door zijn weduwe. Jo Buijs was ruim 45 jaar actief als vrijwilliger bij de afdeling fossielen van ons museum. Hij overleed op 18 augustus 2017. Zijn leven lang verzamelde hij fossielen, die hij zelf zocht, maar ook soms kocht en ruilde.

Niet alleen Jo, maar ook zijn vrouw Jitske is actief geweest binnen het museum. Zij besloot om de complete collectie over te dragen aan het museum. De collectie is deze zomer opgehaald door Paul Swart en Harm Verbeek. Paul had een kleine vrachtwagen geregeld. Dat was maar goed ook gezien de omvang van de collectie. Robbert Striekwold (de fossielen man van Hofland) zoekt het uit en kijkt wat er opgenomen wordt in de collectie. Objecten die niet binnen de collectie passen worden overgedragen aan de winkel, die een en ander zal verkopen.

Jo was van beroep technisch tekenaar. Op het gebied van fossielen was hij autodidact. Hij heeft zich alles aangeleerd via boeken. Toen Jitske Jo leerde kennen was hij al gefascineerd door fossielen en gesteentes. Door hem heeft zij ook interesse gekregen in fossielen. Na hun huwelijk combineerden zij alle vakanties met het zoeken naar fossielen. Zij zochten veel in Duitsland, Frankrijk en Engeland. Jo hakte de fossielen uit en determineerde ze. Het determineren en documenteren werd meestal in het weekend, vrije dagen en vakanties gedaan. De mooiste stukken bleven in het museum en andere kwamen in zijn privécollectie.

Jo en Jitske hebben zich beide ruim 45 jaar ingezet voor het museum. Zij waren al bij het museum betrokken toen het nog in een Larense boerderij gevestigd was. Daar gaf Jo de nodige lezingen. Door fysieke ongemakken hebben zij, noodgedwongen, hun activiteiten voor het museum moeten beëindigen. Jitske is nog in goede gezondheid en inmiddels 90 jaar.

Artikel met dank aan Joke van Hamersveld.