Randbijl uit bronstijd onderzocht

Onlangs was Joris Brattinga, archeoloog van Archeologisch Onderzoek Leiden (Archol) bij ons op bezoek in het kader van het project #Let’sHubNL, Bronstijd loodisotopen in Nederland. Hij heeft bij ons de randbijl (Prunkbeil uitvergroot type Fussgönheim), die op de Hoorneboegse Heide in Hilversum is gevonden, onderzocht. 

Het project #Let’sHubNL, Bronstijd loodisotopen in Nederland heeft als doel meer te weten te komen over metaalcirculatie en de uitwisselingsnetwerken in de bronstijd van Nederland. Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met verschillende partners, zoals met twee universiteiten, drie musea en archeologische depots. Het wordt gefinancierd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).

In het project worden ten minste 150 bronzen voorwerpen uit de bronstijd uit Nederland/Vlaanderen bestudeerd, waaronder dus onze randbijl. Dat gebeurt op verschillende manieren en met verschillende technieken. Onder andere worden de loodisotopen in het brons gemeten. De loodisotoopverhoudingen in het brons vertellen namelijk wat over waar het kopererts kan zijn gemijnd. Zo komen we meer te weten over uit welke gebieden het koper afkomstig is (bijvoorbeeld het alpiene gebied, de Britse eilanden of Spanje) of welke mijngebieden zijn uit te sluiten.

Bemonsteringtechniek

Van alle objecten binnen het project wordt met behulp van een handheld-XRF (pXRF) de metaalsamenstelling van het oppervlak bepaald. Het betreft non-destructief onderzoek. Voor het vaststellen van de verhoudingen van de loodisotopen zijn er binnen het project twee bemonsteringtechnieken gebruikt: boren en laserablatie.

In onze randbijl is een gat van 1 millimeter doorsnee en 3 millimeter diep geboord. Dat leverde 10 milligram lood op. Het slijpsel is opgevangen en wordt aan de Vrije Universiteit in Amsterdam geanalyseerd. Zodra de resultaten van het onderzoek bekend zijn, zullen wij die natuurlijk met jullie delen.