Vaste tentoonstellingen

Geologisch Museum Hofland geeft bezoekers inzicht in de bouw en geschiedenis van de aarde. In de vaste tentoonstellingen leer je alles over de vele soorten mineralen. Ook ontdek je waar en hoe gesteenten worden gevormd, volg je de geschiedenis van het leven op aarde en bekijk de bewoningsgeschiedenis van Het Gooi.

Het museum heeft vijf vaste tentoonstellingen

Goois verleden
Geschiedenis van het leven op aarde
Gesteentecyclus
Mineralen
Prehistorische grot

Goois verleden

In deze tentoonstelling presenteren wij de geologische, paleontologische, archeologische en landschappelijke facetten van Het Gooi. Het Gooi werd al vroeg bewoond. De bewoners hebben hun sporen achtergelaten.

Ontdek de in de bodem gevonden botten van vroegere Gooibewoners. Ervaar de magie van de primitieve werktuigen, zoals schrapers, hier achtergelaten door Neanderthalers, de bronzen bijl, die ongeveer 1800 voor Chr. is gemaakt en gevonden is op de hei bij Hilversum en de grote urnen met crematieresten uit de Hilversum periode (Midden Bronstijd 1800 – 1100 v. Chr.).

Deze expositie is mede mogelijk geworden dankzij een bijdrage van de Stichting Steun Goois Natuurreservaat (SSGNR).

De geschiedenis van het leven op aarde

Vitrinekasten met diorama’s en fossielen geven een indruk van het aardse leven. De kasten zijn ingericht volgens de opeenvolgende geologische perioden, vanaf het ontstaan van de aarde tot nu.

Bij de vitrines tonen kaarten de ontwikkeling van de vroegere wereldgeografie. Zo kun je zien hoe de positie van Nederland in het Carboon nog bij de evenaar was.

Reconstructies van vroegere wereldbeelden zijn belangrijk, want de geschiedenis van het het leven op aarde heeft alles te maken met de wisselwerking tussen veranderingen in de atmosfeer, de oceanen en in de aardkorst. 

naar boven

Gesteentecyclus

Een interactieve wandschildering van een doorsnede door de aardkorst laat zien welke gesteenten op welke plek worden gevormd en uit welk materiaal die bestaat. Voor de echte stenenliefhebbers is een collectie van de belangrijkste gesteentetypen toegevoegd. Schuif met een vergrootglas over deze stenen om te zien waaruit ze bestaan.

Naast de gesteentekringloop krijgen ook de werking van de plaattektoniek, de motor achter de verschuivende aardplaten, en vulkanisme aandacht. Na het zien van deze tentoonstelling kijk je voortaan heel anders naar stenen.

naar boven

Mineralen

Mineralen zijn de elementaire bouwstoffen en komen in de natuur voor. Ze worden gevormd door een geologisch proces van druk en hitte. De meeste mineralen komen voor in gesteenten en hebben een kristalvorm. Deze kristalvorm is uniek voor het mineraal, net als de kleur, vorm en hardheid. Op aarde komen zo’n 5.000 soorten mineralen voor. De meeste zijn erg zeldzaam.

In ons museum hebben we een mooie collectie mineralen. Ze worden tentoongesteld volgens een systematische indeling. Er is ook een kast met fluorescente mineralen. Deze stenen zien er bij normaal licht gewoon uit, maar lichten prachtig op als je er met een UV (ultraviolette) lamp op schijnt.

naar boven

Prehistorische grot

In verband met werkzaamheden aan de prehistorische grot is deze per dinsdag 21 mei gesloten voor bezoekers. Zodra de grot weer open is laten wij dit weten.

“Kinderen en grote mensen, welkom in mijn heilige grot”. Zo verwelkomt de sjamaan bezoekers bij het binnentreden van zijn grot op de eerste verdieping. De prachtige druipsteengrot, met stalagmieten, stalactieten en levensechte afbeeldingen van prehistorische dieren, ademt de sfeer van 30.000 jaar geleden. Deze heilige sjamaan neemt je mee naar zijn tijd en vertelt aan de hand van filmbeelden zijn verhaal over een wereld ver voor ons. Dat is de geschiedenis van de opkomst van de mens, een verhaal dat 66 miljoen jaar geleden begon met de inslag van een meteoriet.

Deze ruimte is niet toegankelijk voor mensen die geen trap kunnen beklimmen.

naar boven

Rondleidingen

Geïnteresseerd in een rondleiding? Lees meer op deze pagina.