Wie is Wim Zondag?

Amateur geoloog zoekt overal naar fossielen

Naam: Wim Zondag (78) woonachtig in Baarn
Taken: gids en atelier

Door: Hans van Sunder

Wim Zondag is een bevlogen amateur geoloog met als specialisatie fossielen. Toen ik hem sprak was hij net terug uit Engeland om daar naar fossielen te zoeken. Hij is een fervent reiziger, verhalenverteller en fotografeert heel graag. Daarnaast geeft hij in het winterseizoen 20 tot 25 lezingen. Niet alleen over zijn reizen en geologie, maar ook over zijn vakgebied: de burgerlijke stand en het naamrecht in Nederland vanaf Napoleon.

Wim is 42 jaar in vier verschillende gemeenten werkzaam geweest, de laatste 25 jaar als hoofd van de afdeling Burgerzaken. Daarnaast heeft hij ook 25 jaar op MBO-niveau lesgegeven aan de Bestuursacademie Nederland o.a. in internationaal personen- en familierecht.

Zijn interesse in geologie is in 1976 ontstaan toen hij op vakantie was in de Eifel en zijn buurman op het vakantiepark hem vertelde dat je in de buurt mooie fossielen kon vinden. Vanaf dat moment ging hij heel vaak op excursie om fossielen te zoeken. Zoals hij ook heel vaak in Antwerpen te vinden was op zoek naar haaientanden. Daarvan liggen heel wat exemplaren in ons museum. Daarnaast verdiepte hij zich in de paleontologie.

Eind jaren ’70 meldde hij zich aan als lid van de Nederlandse Geologisch Vereniging en toen hij in 1981 naar Baarn verhuisde van de afdeling Utrecht en ’t Gooi. Toen deze afdeling dreigde opgeheven te worden – hij was pas twee maanden lid – werd hij tot secretaris verkozen. Maar liefst 27 jaar bekleedde hij deze functie. Na 27 jaar vond hij het wel genoeg, maar in plaats van uit het bestuur te stappen, werd hij voorzitter. Daar stopt hij in januari mee en heeft dan maar liefst 42 jaar in het bestuur gezeten. De afdeling telt inmiddels 200 leden.

De banden tussen de NGV afdeling Utrecht en ’t Gooi zijn zeer nauw. Maandelijks zijn er afdelingsbijeenkomsten in het museum. Zo is hij ook, net als veel andere leden van de afdeling, vrijwilliger geworden. Wim is sinds 2005 aan ons museum verbonden. Vrij snel werd hij gevraagd om in het bestuur zitting te nemen. Ook is hij receptie coördinator geweest en nu dus gids en hij werkt af en toen in het atelier. Hij geeft aan moeilijk nee te kunnen zeggen, maar hij doet het met heel veel plezier.

Tot slot wil Wim nog één ding kwijt. Hij zou graag zien dat er als eyecatcher een Mammoet voor het museum komt te staan.